F.E.P.A Proelektro - 018

F.E.P.A Mig/Mag Welding Machine

Forum

Post Reply
Forum Home > Forum > CO2 Aparati kucne izrade

Ognjen75
Member
Posts: 8

Pozdrav Darko, 

Ne mogu a da ne iskazem odusevljenje sa ovim tvojim proizvodom http://darkoelektronik.webs.com/apps/photos/album?albumid=8533098

Gledajuci na ovim fotografijama, da nisi naglasio, rekao bih da je fabricki napravljen. Pa me je ovo malo povuklo u razmisljanje, zasto nebih nesto slicno napravio za licnu upotrebu. Zbog pojednostavljenja, izbegao bih ovaj dodatak sa starterom.

Pa bih te zamolio, ako ti nije problematika, ili naravno poslovna tajna, za neku detaljniju dokumentaciju o ovom, ili nekom drugom proverenom CO2 aparatu koji si izradio.  Znaci podaci za transformator, diode,  seme vezivanja, elektronika za zicu i drugog sto se tice elektro dela. 

Radim i imam iskustva u elektro struci vec 15 godina. Nisam imao nekih dodira i skustava sa ovim aparatima, ali bih se okusao u izradi jednog. 


March 22, 2011 at 7:08 AM Flag Quote & Reply

darko
Site Owner
Posts: 158

Koja snaga te interesuje ? Podatke o mojim aparatima ne dajem ali imam neke o fabrickim pa ti tu mogu pomoci .

March 23, 2011 at 12:02 PM Flag Quote & Reply

darko
Site Owner
Posts: 158

Da dodam da se na ovim slikama i vidi da je kucna izrada ,a sada sto pravim jednu seriju aparata ne moze se primetiti da li je kucna ili fabricka izrada .Slike ce biti za koji dan .pozdrav

March 23, 2011 at 12:14 PM Flag Quote & Reply

Ognjen75
Member
Posts: 8

Darko, pa interesovao bi me za pocetak neki aparat manje snage, znaci neki za "kucnu" upotrebu, ne profesionalnu. Sad nebih da lupam koja tacno snaga, ali neki koji je po tebi pogodan sto se tice nabavke delova i za koji imas najdetaljnije podatke. Inace da naglasim da bi uglavnom od delova morao da kupim diode, ostalo skoro sve imam, ili mogu uraditi kod kuce. 

Pozdrav

March 24, 2011 at 6:39 AM Flag Quote & Reply

darko
Site Owner
Posts: 158

podatke o trafou sam stavio u delu ''documents''  .To je aparat manje snage za kucnu upotrebu .Diode imas da kupis posebno ,a i vec gotov grec za aparat sa onim tako zvanim alternatorskim diodama .Elektronika ima takodje da se kupu gotova ili imas na netu brdo sema za regulaciju DC motora ali prvo moras da kupis mehanizam za vucu zice pa prema njemu kupujes i elektroniku.Mehanizam kupi plasticni jer je jeftiniji i dovoljan je za kotur od 5 kg . Semu veze mozes i sam smisliti jer je uglavnom isto ,kad pritisnes taster u rucici ukljuci se sklopka koja ukljuci trafo za varenje i motor sto gura zicu kojie se napaja preko elektronike za stelovanje brzine i to bi bilo uglavnom to .Bitan je trafo ,semu i podatke sam postavio o njemu pa kreni ,a ako negde zapne ti zovi .Pozdrav

March 24, 2011 at 9:02 AM Flag Quote & Reply

Ognjen75
Member
Posts: 8

Darko, jedno medjupitanje. Da li ovaj aparat obavezno mora da ima prigusnicu, ili se ona moze preskociti. jer sam na skoro svakom video da ima?

March 27, 2011 at 12:41 PM Flag Quote & Reply

darko
Site Owner
Posts: 158

Mora da ima ,a ne bi bilo lose i da ubacis kondenzator ili vise njih od jedno 20.000 mikrofarada .

March 27, 2011 at 5:50 PM Flag Quote & Reply

Vule
Member
Posts: 1

Da ne otvaram novu temu...
Pozdrav Darko, poceo bih sa izradom CO2 aparata za svoje potrebe, sluzio bi za varenje limova do 3mm max (restauracija auta).                                                                                               Koliko jak aparat mi treba za tu debljinu lima?

E sad, za koju jacinu je onaj trafo 51x51mm sa sajta? 
Ja imam trafo sa "C" jezgrom i sa sledecim dimenzijama:  
http://postimage.org/image/13meifmtg/

Da li mogu taj trafo da iskoristim i namotam zicu iz uputstva, umesto ovog 51x51mm?
To bi bilo to za pocetak, hvala unapred!

Pozdrav.

August 30, 2011 at 5:04 AM Flag Quote & Reply

darko
Site Owner
Posts: 158

Ne , koliko sam uspeo protumaciti crtez koji si poslao jer je ovo podatak za trafo kvadrature stuba 25 kvadrata, a ovaj tvoj je daleko manji .Realana jacina trafoa  je oko 120-130A  i vec je napravljen i isproban i moze zavariti lim 3 mm bez problema .Pozdrav

September 3, 2011 at 8:27 AM Flag Quote & Reply

daniel
Member
Posts: 8

Pozdrav Darko

Pronasao sam ovu shemu za CO2, tamo gde sam je pronasao pise da je 150 ampera , kupio bas takvo jezgro 51x51mm EI limova:

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/822/semaco2aparat.png/][IMG]http://img822.imageshack.us/img822/5746/semaco2aparat.png[/IMG][/URL]

 

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/23/image004tig.jpg/][IMG]http://img23.imageshack.us/img23/4456/image004tig.jpg[/IMG][/URL]

 

Sad imam par pitanja, jel bi ja dobio 150 ampera iz ovo jezgro?

Dali bi dobio intermitencije neki 30tak %?

Jel dobro ovako sa 2 diode ili da ja stavim 4 diode? Sta je bolje.

To ce da mi bude hobi aparat za domasna upotreba, nece potrositi vise od 10 kg zice godisno...

Pozdrav, nadam se da nisam bio naporan so moi pitanja...

February 6, 2012 at 7:01 AM Flag Quote & Reply

darko
Site Owner
Posts: 158

Tu semu si imao i na mom sajtu okacenu kao hoby varijantu i mogu ti reci lepo se pokazala bas takva kakva jeste .Aparat je realne snage nekih 120A aali uz povecanje debljine primarne zice na 1.35 i sekundarne na nekih 20kvadrata recimo flah 6x3mm ili slicno i namotas samo 35 navojaka stavis 4 diode prigusnicu , valjani motor za zicu , elektroniku i dobices super kucni CO2 aparat  . Sada mu je intermnitenca ispod 10% ovako na slici , provereno !! Ako mu prepravis i stavis namotaje i debljine po mojim ispravkama onda mu je intermitenca oko 15% ali mu moras obezbediti hladjenje obavezno i termo zastitu i nema da brines radice super i moci ces duze sa njim raditi bez iskljucivanja i pregrevanja.Pozdrav

February 8, 2012 at 8:54 AM Flag Quote & Reply

daniel
Member
Posts: 8

Za hladenje bi mu stavio neki ventilator za hladnjaka na auto, sta predlazes za termo zastita? Za prigusnica, znam samo deka treba da bude sa ista debljina zice kao i sekundar na aparata i da ona ima velika uloga u kvalitetu vara, na kakvo jezgro da je motam i koliko namotaja?

Kakva bi bila usporedba sa trafo od Varstroj 1400, dali ovog varstroja ima stvarna snaga od 140 ampera ili nema? Pozdrav...

February 8, 2012 at 9:19 AM Flag Quote & Reply

darko
Site Owner
Posts: 158

hladjenje izvedes na sto bolji nacin mozes , temperaturni zenzor isto tvoj izbor ali ja bih stavio sondu u primar sto inace i radim , pravim pratecu elektroniku koja je u sklopu sa elektronikom za regulaciju motora itd. 

Zica prigusnice treba biti iste debljine kao sekundar i motas na nekih 15 kvadrata jezgro 30 navojaka . Sta znam jaci je od 1400 varstroja sa ovom modifikacijom i taj vartsroj je inace oko 100A prve snage , mozda ali mozda je samo u piku oko 130A i toliko , merio sam vise puta .Pozdrav

February 8, 2012 at 10:04 AM Flag Quote & Reply

daniel
Member
Posts: 8

Zdravo Darko, napravio sam danas PWM regulator sa BUZ11, radi super, slika u prilogu:

[IMG]http://img403.imageshack.us/img403/8722/image009xy.jpg[/IMG]

By [URL=http://profile.imageshack.us/user/danot]danot[/URL] at 2012-02-26


Imam jedno pitanje, imam 2 plocice sa diodi od alternator od Skoda, novi su, ukupno 12 diodi, 4 ladilnika po 3 diode, i sad ja sam planirao da povezem 3 paralelno i tako da napravim ispravljac, jel si tako nesto kombinirao, neznam dali bi te diode izdrzali mog transformatora? slike:

[IMG]http://img96.imageshack.us/img96/1063/image008pn.jpg[/IMG]

By [URL=http://profile.imageshack.us/user/danot]danot[/URL] at 2012-02-26

 

[IMG]http://img705.imageshack.us/img705/2456/image007uq.jpg[/IMG]

By [URL=http://profile.imageshack.us/user/danot]danot[/URL] at 2012-02-26


Neznam koliko su ampera:(


February 26, 2012 at 9:36 AM Flag Quote & Reply

darko
Site Owner
Posts: 158

mozes tako povezati ,radice sigurno

March 4, 2012 at 6:01 PM Flag Quote & Reply

daniel
Member
Posts: 8

Zdravo Darko, tek sam danas namotao transformator,

polozaj 1-19V,

              2- 21V

             3-25V

             4-29V

Jel to dobro?



April 7, 2012 at 1:16 PM Flag Quote & Reply

daniel
Member
Posts: 8

I jos jedno pitanje, koliko mikrofarada kondenzator da stavim , nabavio sam 4 kondenzatora, 2 po 22000MF, i 2 po 10000Mf, ukupno imam 64000MF?

Pozdrav...

April 7, 2012 at 1:50 PM Flag Quote & Reply

miodrag
Member
Posts: 1

Poceo sam sa kucnom izradom CO2 aparata, nabavio sam sve potrebne delove osim  prigusnice koju bih takodje izradio sam. Posedujem C trafo sa dimenzijama 160x210x70 mm, primar namotan bakarnom zicom, fi 2 mm, a sekundar alu trakom 35x1 mm. Namotaji se nalaze na jezgru 40x70 mm.

 

Napon na sekundaru je 43V. Vario bih limove i materijal do 3 mm debljine(ne znam da li je ovo bitno) Zamolio bih vas iskusne majstore da mi pomognete savetom ili proracunom za izradu prigusnice. Hvala unapred. Pozdrav

--
April 22, 2012 at 5:06 PM Flag Quote & Reply

kadett c 1200s
Member
Posts: 1

pozdrav prijatelju  dali izradjujete ploce gdje dodju potenciometri za reguliranje zice

--
November 20, 2014 at 6:01 AM Flag Quote & Reply

milan-markovic
Member
Posts: 2

Zdravo Darko evo ovde cu postaviti neka pitanja koja mi nisu bas jasna uvezi gradnje trofaznog co2.

Imam trofazni trafo njegove karakteristike su sledece:

Presek jezgra je 6,3cm X 5cm =31.5 cm² po jednom stubu.

Primar je namotan zicom 1.6mm precnika sa nekom grubom regulacijom u 3 koraka. Namotaji su za 230v tako da se trafo vezuje u zvezdu.

Sekundar je namotan profilnom zicom 3 x 7mm = 21 mm² i namotaju su vezani u trougao. Napon sekundara je 30v.

Ja planiram da ovaj trafo iskoristim za izradu jednog trofaznog MIG-MAG aparata 200A.

Kod ovih masina se vrsi regulacija napona a nebih da rasturam i premotavam trafo jer je jako dobro uradjen i zaliven u lak.

Ukoliko stavim grec od 400A onda tvoj predlog je bio da upotrebim neki igbt modul preko kog bi vrsio regulaciju.

Ja sam nasao neke trenzistore koji su snage 400A i 600A ali nisu igbt vec obicni bjt da li ce izdrzati jedan tranzistor od 600A.

Evo i oznake tih tranzistora:

KS621240 ------ 400 Ampera

QM600HA-24 -------- 600 Ampera

December 20, 2018 at 1:25 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.